Meri-Piia

Nuorten työllistämiseen ja koulutukseen

Taannoinen Sipilän Ylen vaalitentti toi hauskan ajatusleikin,- Sipilästä tutkimassa Tähtiliikkeen edustajien vaalikone esittelyjä tai fb profiileja. Nimittäin yllättäen siinä haastattelun lopussa mainitsi oppisopimus asiasta, josta itse olen vaalikoneiden profiileissa sekä fb:ssä toitottanut joka paikassa. Tai liekkö sen ihan ite sitten älynnyt...mene ja tiedä.

Nimittäin jo muutama vuosi sitten uutisoitiin Sveitsin mallista, missä on alhainen nuorisotyöttömyys ja vähän syrjäytyneitä nuoria. Olen ihmetellyt siitä asti miksi Suomi ei ota onkeensa ja toteuta samaa. Oppisopimusmallia muuttamalla Suomessa olisi mahdollisuus luoda työpaikkoja sekä saada syrjäytyneitä nuoria työelämään. Tällä hetkellä oppisopimus on kyllä tarjolla koulutusvaihtoehtona, mutta käytännön kokemuksesta tiedän että ongelma on työnantajien niskaan laitettu vastuu taloudellisesti. Miksi työnantajan pitää maksaa palkka siitä että kouluttaa? Miksi koulutettavan pitäisi saada palkka siitä että saa parhaan mahdollisen koulutuksen, nimittäin käytännön taidon tiedon lisäksi haluamaansa ammattiin? Eihän ammattikoulussakaan makseta palkkaa oppilaille.                                                                                                    Työnantaja joutuu ottamaan nykymallilla taloudellisen riskin palkatessaan oppisopimuksella työntekijän. Voisihan hän palkata lähes samoin kustannuksin jo ammattilaisen työhön ja varmasti palkkaakin, jos vaihtoehtona on työtön kouluttamaton tai työtön koulutettu.

Suomessa on tällä hetkellä lähes 66000 syrjäytynyttä nuorta. Heissä on varmasti valtava joukko nuoria joissa piilee käytännön työntekijöden voimavara. Minulla on lähipiirissä tällaisia nuoria. Ja suurimmalla osalla heillä on syy kouluttamattomuuteen, kun koulun penkki ei kiinnosta. Peruskoulu on voinut olla tikkuinen ja takkuinen, oppimisvaikeudet luoneet peikon opiskeluun ja itsetunto laskenut kun opiskelu ei sujunut. Ja vielä pitäisi ammattikouluun lähteä 3 vuodeksi istumaan!                                                                                                      Jos oppisopimus olisi TODELLINEN vaihtoehto ammatikoulun penkillä istumiselle,nämä nuoret pääsisivät kiinni työelämään, saisivat onnistumisen tunteen ja itsetunto nousisi. Meillä alkaa koko ajan enempi uupumaan Suomesta käytännön työntekijöitä, sillä monet kouluttautuvat aina korkeammalle. Samaan aikaan ei ymmärretä, että se käytännön työntekijöiden ryhmä joka kansakoulun aikaan lähti metsätöihin ja rakennuksille ja tehdastöihin noin vain ilman koulutuksia,ja loivat työuran, on meillä nyt jätetty huomiotta täysin. Nyt noihin ammatteihin vaaditaan koulutus ja vaikka minkälaista korttia ja lupapaperia. Mikäli oppisopimus uudistettaisiin niin että se olisi peruskoulun jälkeen todellinen vaihtoehto nuorelle kouluttautumiseen, ehkäisisimme nuorten syrjäytymistä oleellisesti sekä meille tulisi työpaikkoja ympäri Suomen. 

Sillä kouluja ei ole ympäri Suomen, mutta yrittäjiä ja työttömiä on!                                                                             

Tämä vaatii sen että työnantajien vastuu on minimisoitava taloudellisesta riskistä ottaa oppisopimuskoulutettava. Koulutettavalle riittää sama palkka joka vastaa ammattikoulua käyvän tulotasoa. Ja siitäkin palkanmaksusta valtion on otettava vastuu! Kuin myös kaikki luvat mitä ammatti vaatii. Kuinka kalliiksi nämä työttömät ja syrjäytyneet nuoret yhteiskunnalle tulee? Sieltä on alettava laskemaan paljonko on varaa sijoittaa heihin. Meillä on esimerkiksi paljon pienyrittäjiä jotka mielellään ottaisivat oppisopimuskoulutettavan eri aloille, mutta taloudellinen tilanne ei anna siihen mahdollisuutta. Tällainen koulutettava valmistuttuaan saattaa itse laittaa yrityksen pystyyn tai innostua ja lähteä opiskelemaan korkeammalle.

Meri-Piia Sormunen

Amk-opiskelija metsätalous

Tähtiliikkeen edustajaehdokas, Kangasniemi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Oppisopismusmallin heikko puoli on siinä että Suomesta on hyvin vaikeaa löytää yrityksiä jotka ottaisivat nuoria oppisopimuksella töihin. Työpaikalla opiskeleva nuori on nimittä tai ainakin nähdään olevan pois työpaikan resursseista ja ajasta. Lisäksi työpaikalta pitäisi kiinniittää joku henkilö vastaamaan ja kouluttamaan näitä nuoria, mikä on kanssa lähes mahdotonta kun kustannustehokkuuden vuoksi kaikki työntekijtä on 100% kiinni töissään ja töitä on oikeastaan Suomessa jopa liikaa henkeäkohden mutta se on kustannustehokuutta.

Käyttäjän Meri-PiiaSormunen kuva
Meri-Piia Sormunen

Kyllä. Juuri siksi työnantajien taloudellinen vastuu on poistettava.
THL:n ja Sitran tekemän tutkimuksen mukaan, peruskoulun jälkeen kouluttautumaton maksaa yhteiskunnalle jopa 370000e lisäkustannukset elinaikanaan.
Eikö kannattaisi tästä rahasta ennemmin sijoittaa nuoren oppisopimuskoulutukseen?
Pitää huomioida se että osa lähtee kyllä töihin,mutta ammatillista koulutusta vailla usein pienipalkkaisille aloille ja joutuvat mahdollisesti silti näin ollen hakemaan tukitoimia eri tahoilta.
Toinen on sitten nuoren päihdeongelmat ja rikollisuus, joiden riski kasvaa tämän jäätyä koulun ja työmarkkinoiden ulkopuolelle.
Nuori jolle ei opiskelu maistu, voikin olla energinen ja innokas tekemään töitä. Ammatin hankkiminen käytännön kautta on silloin ratkaiseva tekijä.

Toimituksen poiminnat